Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace-ipag.com.ua/jspui/handle/123456789/103
Название: Підліткова агресія. Пренатальні фактори ризику.
Другие названия: Adolescent aggression. Prenatal risk factors.
Авторы: Денисова, М.Ф.
Музика, Н.М.
Горбань, Н.Є.
Букулова, Н.Ю.
Ключевые слова: Харчова поведінка, вагітність, інститут акушерства і гінекології Київ, підліткова агресія, Eating behavior; pregnancy; adolescent aggression.
Дата публикации: 11-апр-2020
Серия/номер: doi;10.22141/2224-0551.15.4.2020.208471
Краткий осмотр (реферат): Актуальність. Численними дослідженнями доведено, що характер дитини формується внутрішньоутробно, а після народження лише коригується. Для ще ненародженої дитини дуже важлива інформація, яку вона отримує від матері. Це стосується як фізичного, так і психічного здоров’я дитини. Метою проведеного дослідження був пошук взаємозв’язків між агресивною поведінкою підлітків та можливими пренатальними факторами ризику її розвитку. Матеріали та методи. Була сформована релятивна база даних на 864 підлітка 15–18 років. Групи підлітків після заповнення анкети розподілилися таким чином: 425 — агресивна, 439 — неагресивна. Кількість вагітних жінок, які заповнили анкети, становила 1993. Виділено такі блоки, як підлітковий (анкета «Підлітки 15–18 років») та пренатальний (анкети «Ваші дані», «Вагітність»). Результати. Згідно з проведеними дослідженнями, тільки 24 % жінок оцінюють свій стан здоров’я до вагітності як «завжди добре», і цей показник значно зменшується у перші місяці та останні два тижні вагітності. Матері підлітків агресивної групи під час вагітності вірогідно частіше скаржилися на наявність у них безсоння та депресії. Вірогідно частіше агресивна поведінка була притаманна підліткам, матері яких більше ніж один раз на три дні вживали субпродукти (печінку, нирки, серце). У раціоні матерів підлітків неагресивної групи значно частіше була наявна риба. Заспокійливі препарати кожен день вірогідно частіше вживали матері підлітків агресивної групи. Наявність та тривалість природного вигодовування суттєвого значення у формуванні агресії у дитини в підлітковому віці не мали. Висновки. Стан здоров’я, психоемоційний стан, особливості харчування вагітної, як показали дослідження, здатні впливати на формування агресивної поведінки у дитини в майбутньому. Тому важливо запобігти факторам ризику чи виключити ті, які з великою долею вірогідності можуть завдати шкоди здоров’ю вагітної жінки та її дитини.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace-ipag.com.ua/jspui/handle/123456789/103
ISSN: 2224-0551
2307-1168
Располагается в коллекциях:Відділення медичних та психосоціальних проблем здоров’я сім'і

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Підліткова агресія. Пренатальні фактори ризику.pdf426,46 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.