Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace-ipag.com.ua/jspui/handle/123456789/351
Название: Забезпеченість організму дітей дошкільного віку довголанцюговими поліненасиченими жирними кислотами і можливості корекції їх дефіциту (огляд наукових публікацій та результати власних досліджень)
Другие названия: Provision of preschool children with long"chain polyunsaturated fatty acids and correctability of their deficiency (a literature review and the results of the authors' researches)
Обеспеченность организма детей дошкольного возраста длинноцепочечными полиненасыщенными жирными кислотами и возможность коррекции их дефицита (обзор научных публикаций и результаты собственных исследований)
Авторы: Квашніна, Л.В.
Ігнатова, Т.Б.
Ключевые слова: Діти, поліненасичені жирні кислоти, ліпідний обмін, Смарт Омега для дітей.
Children, polynonsaturated fatty acids, lipid metabolism, «Smart Omega for Children».
Дети, полиненасыщенные жирные кислоты, липидный обмен, Смарт Омега для детей.
Дата публикации: 25-фев-2018
Издательство: Современная педиатрия
Серия/номер: doi;10.15574/SP.2018.90.98
Краткий осмотр (реферат): Мета — вивчення стану ліпідного обміну та рівня жирних кислот у дітей дошкільного віку. Матеріали і методи. Обстежено 28 здорових дітей віком 3–6 років — мешканців міста Києва. Проведено дослідження показників ліпідного обміну з визначенням у сироватці крові концентрації загального холестерину (ХС), тригліцеридів (ТГ), ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), ліпопротеїнів дуже низької щільності (ЛПДНЩ), ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), коефіцієнта атерогенності (КА); а також оцінку рівня ω-3 полінасичених жирних кислот (ПНЖК) та співвідношення ω-6/ω-3 ПНЖК. Результати. У здорових дітей виявлений дефіцит важливих для дитячого організму складових з переважанням кількості насичених жирних кислот (39,6%), рівень поліненасичених складає 32,6% та мононенасичених — 25,6%. Незважаючи на досить високий рівень ПНЖК, виявлені ознаки різкого дисбалансу основних класів ПНЖК з високим рівнем ω-6 та дефіцитом ω-3. Співвідношення ПНЖК у дітей становило від 1:6 до 1:85, середнє співвідношення — 1:23, тобто виявлено дисбаланс у бік різкого зниження ω-3 ПНЖК (норма 1:4, максимальне допустиме співвідношення — 1:9). Вивчення ліпідного спектра крові показало порушення у вигляді різних дисліпідемій: у 76,9% дітей рівень ХС був вищим від норми, у 38,4% дітей були граничні та високі показники. У 23,07% дітей виявлено підвищення рівня ЛПНЩ, 15,3% мали граничні та 7,6% — високі значення. Підвищення рівня ЛПДНЩ виявлено у 61,5% дітей. Рівень ТГ був вищим за норму у 61,53% дітей, у 7,6% відмічались граничні та у 53,8% — високі показники. Усім дітям до основного раціону харчування додавали ПНЖК у вигляді капсул «Смарт Омега для дітей» у дозі 1 капсула на добу протягом двох місяців. Дані ліпідного обміну після лікування свідчили про позитивний вплив вживання ПНЖК — рівень ХС знизився у 64,6%, ЛПНЩ — у 54,8%, ТГ — у 18,9% дітей. Висновки. Здорові діти дошкільного віку мають певні порушення ліпідного спектра крові за рахунок дисбалансу важливих ω-3 і ω-6 ПНЖК у бік різкого зниження ω-3 та підвищення рівня ω-6. У здорових дітей дошкільного віку вже виявлені різні порушення ліпідного обміну: граничне значення середніх показників загального ХС та ТГ, високі значення ЛПНЩ та ЛПДНЩ порівняно з нормою, що підтверджують показники високого кореляційного зв'язку між ω-3 (доказагексаєнова) і ω-6 (ленолева і гексадекадієнова) та ЛПДНЩ і ТГ. На тлі прийому Смарт Омега для дітей відбулося покращання показників ліпідного спектра крові у 86,2% дітей та якості складу ПНЖК у бік підвищення ω-3 та зниження ω-6, що привело до нормалізації співвідношення ω-3:ω-6 до 1:5,7.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace-ipag.com.ua/jspui/handle/123456789/351
ISSN: 1992-5913
Располагается в коллекциях:Відділення медичних проблем здорової дитини та преморбідних станів



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.